Mursalský čaj je lahodný čaj z byliny Hojník horní (Sideritis scardica Griseb), který neobsahuje tein. Proto si ho můžeme dopřávat i ve větším množství (1–2 litry denně). Vyskytuje v pohoří Rodopy, Rila a Pirin v Bulharsku 2000 m. n. m. Rostlina je přísně chráněná. Náš čaj je pěstován v jeho přirozené lokalitě v souladu se současnými environmentálními zásadami.
Kvalita tohoto čaje je zřejmá na první pohled. Jednotlivá stébla jsou ručně vybírána a balena do průhledné fólie. Kvalita byla kromě jiných oceněna The Green Organisation, která oceňuje environmentálně šetrné projekty - nyní v Anglii získal certifikát „Organic”.
V jednom balení je 22 g stébel rostliny. Jedno stéblo slouží k přípravě jednoho šálku čaje. Vložte stéblo do 250 ml vody a 5 minut povařte, nebo jej zalijte vroucí vodou a nechte 5 minut stát v zakryté nádobě. Čaj má typickou příjemnou nasládlou chuť a zlatou barvu. Můžeme ho dosladit medem. Spolu s citronovou šťávou je vhodný na osvěžení organismu i v horkých letních dnech – jak teplý, tak vychlazený.
Punč z mursalského čaje: 750 ml bílého vína a 250 ml vody krátce povařte se 4 stébly mursalského čaje, 2 polévkovými lžícemi medu, 2 kusy celé skořice, šťávou z 1 citronu a na kousky pokrájeným ovocem (pomeranč, jablko, mandarinka atd.). Nechejte odstát, odstraňte byliny a skořici a můžete podávat.