Perila křovitá - Perilla frutescens
Perila křovitá je jednoletá léčivá rostlina z čeledi hluchavkovitých a jediný druh rodu perila. Pochází z jihovýchodní Asie a z indických pohoří. Tradičně se pěstuje na Korejském poloostrově, v jižní Číně, v Japonsku a v Indii.
Listy různých odrůd této jedlé byliny se silnou mátovou vůní používají místní obyvatelé jako zeleninu a jejich semena poskytují výživný olej pro vaření. V Japonsku se hojně pěstuje odrůda Perilla frutescens var. crispa, která jako shiso tvoří nejoblíbenější oblohu tamějších pokrmů.
V Evropě je tato rostlina známá především v homeopatických přípravcích. Podává se při dně vyvolané poruchou látkové výměny kyseliny močové. V čínské medicíně se používají listy perily k léčení nachlazení a bolestí hlavy.
Listy mají údajně antioxidační, protizánětlivé a antialergické účinky, také prý snižují krevní tlak.
Vyséváme od poloviny března do poloviny dubna a předpěstujeme sazenice. Na venkovní záhon vysazujeme v polovině května. Pro klíčení je ideální teplota 24-32°C. Po vyklíčení zajistěte dostatek světla a snižte teplotu na 14-18°C. Klíčit může 7- 14 dnů.
Osivo ani mateční rostliny nejsou chemicky ošetřené.
Celý obal je 100% recyklovatelný.