Tento recept vznikl ve spolupráci s Rybí zahradou.
Suroviny na 4 porce:
Postup:
Skelety a hlavy omyjeme pod studenou tekoucí vodou a dáme vařit do hrnce s 1,5 l vody společně s divokým kořením (nové koření, jalovec, černý pepř, bobkový list). Přivedeme k varu a vaříme 20 minut. Následně vývar scedíme a skelety obereme.
Dvě třetiny másla rozpustíme v hrnci, zpěníme na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Po 5-7 minutách přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu a opékáme při ztlumené teplotě dalších 5 minut.
Zalijeme připraveným rybím vývarem, osolíme a čtvrthodiny vaříme.
Zeleninový základ rozmixujeme tyčovým mixérem na hladký krém, který dochutíme smetanou, případně pár kapkami citrónové šťávy.
Zbylé máslo rozpustíme a pokapeme jím na šikmé plátky nakrájený rohlík. Poté dáme péct na plech vyložený pečícím papírem do trouby předehřáté na 180°C na 5-7 minut.
Na sváteční talíře nalijeme polévku, doprostřed dáme obrané rybí maso, dekorujeme kapkami smetany, sekanými bylinkami a rohlíkovými chipsy.