Quina je považována za jednu z nejzdravějších potravin na světě.
Quinou si připravte místo bílé rýže, jako přílohu. Je přirozeně bezlepková, má oproti rýži nízký glykemický index (35), tzn., že nedochází k velkým výkyvům hladiny krevního cukru. Výraznou složkou jsou kvalitní bílkoviny, kterých má opravdu vysoké množství, velký podíl vlákniny a mnoho dalších benefitů.
Quinoa je pravým zlatem pro všechny, kdo chtějí podporovat své zdraví. Quinoa je bohatá na bílkoviny, těch má dokonce 2x více než rýže. Obsahuje dokonce všechny esenciální aminokyseliny, neměla by tak rozhodně neměla chybět v jídelníčku veganů a vegetariánů. Quinoa také obsahuje spoustu vlákniny, nenasycené mastné kyseliny, vitamíny, antioxidanty i minerály.
Quinoa je zdrojem vyvážené kombinace bílkovin a vlákniny, které společně podporují vaše tělo. Obsahuje širokou škálu vitamínů a minerálů, jako jsou vitamíny A, B, C, hořčík, vápník, železo, fosfor, mangan, měď a zinek. Díky svým vlastnostem je ideální pro spalování tuků a podporu zdravého trávení.
Hodí se do spousty typů pokrmů, používá se jako příloha i jako součást hlavního jídla. Dá se kombinovat se zeleninou, masem, ale také se sušeným ovocem nebo oříšky a semínky (lněné, chia, slunečnicové).