Fermentované krekry z obilných a luštěninových mouk obohacené chia semínky.
Krekry si můžeme dát jen tak nebo je podávat k pomazánkám, salátům, i polévkám. Rozhodně zasytí na delší dobu a chutnají výtečně. Prostě je fajn je mít stále někde po ruce i jako malou svačinku. Proč jsme zvolili kombinaci obilovin a luštěnin? Protože se vzájemně doplňují v esenciálních aminokyselinách, které rozhodují o tom, kolik bílkovin dokáže naše tělo využít. Právě esenciální aminokyseliny nedokáže, na rozdíl od těch ostatních, náš organismus vytvořit. Je jich sedm a je pro nás výhodné, když je v potravinách máme všechny. Takže, když v žitu a pšenici chybí lysin, pak jej cizrna a čočka doplní a naopak, když v luštěninách chybí methionin, pak jsou to obiloviny a semínka, ve kterých ho najdeme dostatek. Pokud si tedy chceme na nějaký čas odlehčit od masa, pak jsou luštěniny, obiloviny i semínka ta pravá volba. Navíc mají tyto rostlinné potraviny zvláště v celozrnné podobě velké množství vlákniny, zdravých tuků, a řadu mikronutrientů. Díky tomu všemu na dlouhou dobu zasytí a mají spoustu dalších zdravotních benefitů.