Oštěpek patří mezi sýry typu korbáčkových nití, kdy nedojde k vytažení do nití, ale tvarování do krásných formiček kohoutů.
Jde o tradiční valašský a slovenský sýr.
Ruční výrobou nedocílíme u sýrů stejný vzhled. Každý sýr je originál.
Sýry jsou vyráběny ručně, poctivou tradiční technologií bez přidaných látek.
Naše Oštěpky - pařené sýry, mezi které patří i nitě, jsou vyrobené z kravského mléka A2 (bez certifikace).
Mléko nijak neupravujeme a veškerá práce se sýrem je výhradně ruční výroba. A paření v horké vodě a následné tvarování sýřeniny je téměř umělecká práce.
Upozorňujeme, že tento sýr obsahuje méně soli, než je u pařených sýrů běžné.
Nese ocenění regionální produkt Moravská brána.
Chováme 2 původní česká plemena - Česká straka, Česká červinka, a plemeno Jersey.
U českých plemen hlídáme křížení a šlechtění tak, aby se zachovali hodnoty A2 mléka, tuto hodnotu držíme i u mléka vykupovaného z blízké farmy. Z důvodu složitosti a nákladnosti na certifikaci však mléko jako A2 certifikované nemáme.