Loupaná bílá sezamová semínka jsou plody jednoleté byliny s pestrobarevnými květy dosahující výšky 2 metrů.
Mají obsáhlou historii, jsou známé již z dob 2000 let př.n.l. Jsou chuťově nevýrazná sama o sobě, bohatá na rostlinné tuky, vlákninu i bílkoviny.
- Používají se mimo jiné k výrobě sezamového oleje.
- Mají velmi vysoký obsah hořčíku s fosforem.
- Jsou vhodná pro studenty, sportovce a těžce pracující.
- Doporučují se i pro ženy v menopauze.
- V tradičním léčitelství, v ayurvédě se využívá sezamový olej.
Výhody:
- zdroj rostlinných tuků, bílkovin a vlákniny
- výrazná a bohatá chuť
- variabilní využití
- vysoký obsah hořčíku a fosforu
Použití:
Sezamová semínka se používají po celém světě celá i pražená i čerstvá, celá i drcená při pečení i vaření pro svou výraznou plnou chuť a nezaměnitelné aroma. Dále se ze sezamu připravuje velmi oblíbené gomasio, které jídlo krásně chuťově i nutričně doladí a zároveň přidá sezamovou chuť.
- do kaší
- do granol
- při pečení
- do pokrmů asijské kuchyně
- k dochucení do zeleninových i ovocných salátů
- pražená sezamová semínka
- výroba rostlinného mléka
- tahini
- chalva
Věděli jste že?
Sezamová semínka jsou nutričně nejbohatší z říše semínek. Legendy praví, že bohové popíjeli víno ze sezamových semínek když vytvářeli svět. Mají tajemnou sílu a jsou spojována s nesmrtelností.
Hmotnost: 500 g
Složení: 100% sezam semena (Sezam indický)
Skladování: 0-25 °C
Trvanlivost: 12 měsíců
Země původu: Indie/Bolívie/Nigérie
Energetická hodnota na 100 g/ml: 635 kcal
Tuky: 54 g
- z toho nasycené mastné kyseliny: 7 g
Sacharidy: 23 g
- z toho cukry: 1 g
Vláknina: 12 g
Bílkoviny: 18 g
Sůl: 0,02 g