Čaga neboli rezavec šikmý - se často využívá ve formě odvaru, prášku nebo tinktury.
Pro přípravu čajového odvaru se sušené kousky čagy vaří při nízké teplotě po dobu několika hodin, aby se uvolnily účinné látky. Její chuť je jemná, lehce zemitá s nádechem vanilky.
Dávkování a příprava:
Doporučená denní dávka činí 2 g, což odpovídá 1 čajové lžičce dvakrát denně, ideálně 20 minut před jídlem. Pro přípravu čaje se doporučuje použít jemně nebo hrubě rozemletou čagu. Je doporučeno zalít 1 čajovou lžičku 300 ml vroucí vody a nechat louhovat zhruba 5-10 minut. Pro zlepšení chuti lze přidat například med. Jemně rozemletý prášek lze také smíchat s vodou, kávou, mlékem, teplou čokoládou atd.. Čagu byste měli užívat maximálně po dobu 8mi týdnů. K jemnějšímu rozmělnění houby čaga se doporučuje použít hmoždíř nebo ruční mixér.