Xylitol má asi o 40 % nižší kalorickou hodnotu než běžný cukr (pouze 2,4 kalorie na 1 g). V přírodě se běžně vyskytuje v bříze, některých druzích ovoce (např. v malinách, švestkách) nebo kukuřici a v potravinách ho najdeme pod značením E967. Patří podobně jako erythritol mezi alkoholové cukry.
S klasickým bílým cukrem má stejnou pouze chuť, barvu a strukturu.
Xylitol je velmi populární ve Finsku, které se považuje za jeho „domovskou zemi”. Používá se při výrobě cukrovinek, zejména pak při výrobě žvýkaček.
Využití
Xylitol má stejnou sladivost jako klasický bílý cukr, takže jej v receptech lze nahradit v poměru 1:1. Můžete ho přidat do kaše, smoothie nebo do těsta při pečení.
Věděli jste, že?
Xylitol má lehce chladivý účinek? To pocítíte i na jeho lahodně sladké chuti. Často se u xylitolu setkáte s označením březový cukr. To ale není správné, xylitol chemicky nepatří mezi cukry, ale mezi polyalkoholy.
Upozornění: Při nadměrné spotřebě může mít projímavé účinky.
Země původu: Finsko