Co je to a co s ním?
Přírodní citrusový pektin používáme do našich džemů, marmelád, zavařenin. Čistě přírodní citrusový pektin patří mezi zahušťovadla a je vyráběn z citrusů, které nejsou GMO, tudíž nepochází z geneticky modifikovaných surovin. Je vhodný při různé výrobě džemů, sirupů, rosolů, marmelád, ale také třeba při výrobě domácích „želatinových medvídků".
Jak připravit domácí marmeládu?
Na výrobu džemu budeme potřebovat ovoce, cukr a přírodní citrusový pektin. Pokud budeme „zavařovat“ ovoce jako třeba červený rybíz, citrusy, jablka, angrešt, můžete použít méně citrusového pektinu, protože toto ovoce má samo o sobě vysoké množství pektinu vlastního.
Ovoce dáme povařit, (podusit) jak jsme zvyklí, nemusíme vařit dlouho, ať si ponechá nějaké ty vitamíny a minerály. Mezitím si odvážíme množství cukru, které chceme použít, a přidáme k němu citrusový pektin v poměru 10 g na 1 kg ovoce. Promíchání s cukrem je důležité - kdybychom ho sypali samostatně, tak nám směs zhrudkovatí. Stačí důkladně promíchat, prohřát. Můžeme přidat citrónovou šťávu, pokud chceme. Na malém talířku zkusíme, jestli nám směs ztuhne, a pokud ano, můžeme lít do skleniček.
Jaké jsou výhody citrusového pektinu?
Je bez chemických konzervantů, aromat, lepku, laktózy, ořechů a GMO.
Citrusový pektin je zahušťovadlo, není konzervant, nicméně marmelády vydrží přes zimu ve spižírně úplně v pohodě.