Chlebové mouky jsou tzv. zlatá střední cesta, něco mezi severem a jihem,
mezi černou a bílou, takže mezi čím a čím? Mezi hladkou, tedy světlou
a celozrnnou moukou. Chlebová mouka si zachovala část obalové vrstvy, dobře
se zpracovává a k tomu ještě obsahuje podstatnou část důležitých
nutričních látek pro náš organismus. Na pečení chleba je tou nejlepší
volbou. Je tmavší, má výraznější aroma, vyšší obsah bílkovin a chleba se
z ní peče dobře v troubě i v domácí pekárně, jak z droždí, tak
i kváskový. Jaké obilí používáme při mletí chlebové a vlastně všech mouk?
Část bioobilí pochází přímo z naší Ekofarmy z jižní Moravy. A další od farmářů,
se kterými již dlouhou dobu spolupracujeme. Dodáváme jim i osivo, a tak
máme plodiny na mouky pod kontrolou už od obilky. Třeba právě u špaldy
je to velmi důležité. Kvůli vyšším výnosům se začala v řadě případů
pěstovat tzv. pološpalda a ta už nemá vlastnosti špaldy ryzích odrůd,
její benefity. Chlebové mouky Špalda, proč ryzí? A ještě jednou špalda...