Tento žitno-pšeničný chléb je výrazný chutí žita, sladu a koriandru. Výborně se hodí ke kozím sýrům.
Chuť:
Výjimečná chuť sladu, žita a koriandru umocněna a zvýrazněna procesem fermentace
Charakteristika:
hutná konzistence
pružná vláčná střídka
kůrka je měkčí
stejná chuť po celou dobu trvanlivosti
Trvanlivost: 3 dny
**Hmotnost: ** 900 g
Výroba:
Při výrobě chlebu používáme náš vlastní, dvoustupňovou metodou vedený žitný kvas. Při druhém stupni kvasu pekařský mistr mj. také šlechtí chuť chlebu. Chléb prochází mj. procesem zdlouhavého zrání, který zvyšuje kyprost chlebu po celou dobu jeho trvanlivosti.
Chléb vyrábíme z u nás 5 hodin fermentované žitné mouky. Fermentace je proces řízeného ušlechtilého kvašení, při němž dochází k přeměně v obilninách běžně obsažených organických látek – škrobu a glykogenu – na pro člověka snadno stravitelné disacharidy. Díky tomuto – našimi předky běžně užívanému procesu – je pak chléb chutnější, nutričně hodnotnější a snadno stravitelný. Má vyšší pružnost střídky a zůstává chutný po celou dobu své trvanlivosti. Fermentace také následně chléb chrání proti procesům nechtěného nekontrolovaného kvašení.