Náš ementálek je sýr švýcarského ementálového týpu.
Ementál (Emmentaler) je sýr původem ze Švýcarska s typickými dutinami (oky) uvnitř. Pochází z údolí řeky Emme v kantonu Bern. Na řezu upoutají oka dosahující velikosti vlašského ořechu. Tyto dutiny vznikají při zrání sýra pomocí mléčné bakterie, ve které kyselina mléčná se přemění na oxid uhličitý a vytvoří dutiny velikosti vlašského ořechu.
Sýr zraje nejméně 6 měsíců na dřevě při teplotě 15 °C.
Obsah tuku je minimálně 45 %.
Chováme 2 původní česká plemena - Česká straka, Česká červinka, a plemeno Jersey.
U českých plemen hlídáme křížení a šlechtění tak, aby se zachovali hodnoty A2 mléka, tuto hodnotu držíme i u mléka vykupovaného z blízké farmy. Z důvodu složitosti a nákladnosti na certifikaci však mléko jako A2 certifikované nemáme.