Lehce trpká chuť čajové směsi rakytníku a maté je vyvážena benefity, které přináší Vašemu organismu.
Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) je dřevina tvořící keře nebo malé stromy s nažloutlými květy a oranžovými plody plnými vitaminu C. Rakytníkové úsušky jsou „zbytky“ po lisování plodů rakytníku. Používají se k přípravě čajů, po rozdrcení jsou vhodnou přísadou do sladkých i slaných těst (viz „rakytníková drť“).
Yerba maté – "nápoj bohů" - je jihoamerický nápoj připravovaný z lístků cesmíny paraguayské. Tento stálezelený strom podobný pomerančovníku dorůstá výšky až 15 m. Lístky obsahují alkaloid kofein (u maté nazývaný matein), minerální látky jako hořčík, vápník, draslík, železo..., vitaminy A, B, C, E, betakaroten, stopové prvky a antioxidanty,
Ačkoliv je jeho pití nejrozšířenější a nejoblíbenější v Uruguayi a Argentině, téměř nikde ho na nápojovém lístku nenajdete. Každá restaurace či čerpací stanice zato nabízí horkou vodu na zalití maté ve vlastní kalabase. Jeho vysoký obsah kofeinu spolu s dalšími složkami povzbudí více než klasický čaj nebo káva. Přesto maté nebývá návykové.
Ale pozor! Příliš mnoho kofeinu by mohlo u některých lidí způsobit bolest hlavy, migrény, dokonce i vysoký krevní tlak, u diabetiků může ovlivňovat hladinu inzulinu v krvi. Maté se rozhodně nedoporučuje dětem, těhotným a kojícím ženám, lidem pravidelně užívajícím léky na depresi nebo Parkinsonovu chorobu.
Víte, že...