Připravte si sami kvalitní mléko. Přesně tolik, kolik ho budete potřebovat.
Kdo ho ocení?
Jedná se rostlinnou náhradu mléka, která není nijak alergenní, je zcela bez cholesterolu a je vhodná pro vegany. Ocení ji lidé s intolerancí na kasein či laktózu, stejně jako lidé s alergií na kravské mléko. Je krémově jemné, má bohatou chuť i vůni čerstvého kokosu. Stačí ho rozpustit a ochutnat.
Jak správně připravit kokosového mléko?
Je jen na vás, zdali aktuálně potřebujete mléko hustší, např. na thajské kari, nebo řidší např. jako náhradu mléka do kávy. Tak jako tak se stačí při přípravě držet doporučovaných poměrů. Pro přípravu kokosového mléka, které znáte z plechovky, rozmíchejte 3 lžíce prášku ve 150 ml teplé vody. Pro přípravu mléka lehčího rozmíchejte pouze 1 lžíci prášku ve 150 ml teplé vody. 1 lžíce odpovídá přibližně 6 g prášku.
Proč je v mléku maltodextrin?**
Samotné sušené mléko je velmi ,,nezbedné" a k tomu, aby se v něm nevytvářely hrudky a bylo dobře sypké, potřebuje parťáka. Pro tyto účely se přidává v různém množství maltodextrin. To naše má pouze 2 % ekologicky certifikovaného! Maltodextrin se používá jednak jako přídatná látka v potravinářství, ale také jako výhodný zdroj energie pro sportovce. Je totiž tvořen několika molekulami glukózy. Maltodextrin v našem kokosovém mléce v prášku nepochází z geneticky upravené kukuřice.
Jak se maltodextrin odráží na nutričním složení sušeného mléka?
Maltodextriny se skládají obvykle z 3 až 20 jednotek glukózy a jejich množství v potravině bývá zahrnuto pod sacharidy, jelikož mají blíže ke škrobům. Z toho důvodu je obsah sacharidů u kokosového mléka v prášku mnohem vyšší než u bio kokosového mléka v plechovce, ale obsah jednoduchých cukrů zůstává velmi nízký. Vysoký obsah tuku ve výrobku však zabezpečuje nízký glykemický index, takže se není třeba zvýšeného množství sacharidů obávat.