Náš největší pecen si zamilujete! Připravíte z něj snídaně, lahodné svačiny, hodí se k vydatným polévkám či uzeninám. Tento pšenično-žitný chléb je vhodný pro všestranné použití. Díky dlouhému zrání a pečení vydrží až týden měkký.
**Chuť:
Vyvážená chuť pšenice a žita je zvýrazněna vlastním kvasem a procesem fermentace
**Charakteristika:
hutná konzistence
pružná střídka
vysoká glazovaná propečená kůrka
stejná chuť po celou dobu trvanlivosti
**Trvanlivost: 7 dní
**Hmotnost: 2600 g
Výroba:
Při výrobě chlebu používáme náš vlastní, dvoustupňovou metodou vedený žitný kvas. Při druhém stupni kvasu pekařský mistr mj. také šlechtí chuť chlebu. Doba pečení je 1,5 hod. a v průběhu pečení je pecen dvakrát vysazen z pece a mašlován.
Chléb vyrábíme řemeslným způsobem z u nás 5 hodin fermentované žitné mouky. Fermentace je proces řízeného ušlechtilého kvašení, při němž dochází k přeměně v obilninách běžně obsažených organických látek – škrobu a glykogenu – na pro člověka snadno stravitelné disacharidy. Díky tomuto – našimi předky běžně užívanému procesu – je pak chléb chutnější, nutričně hodnotnější a snadno stravitelný. Má vyšší pružnost střídky a zůstává chutný po celou dobu své trvanlivosti. Fermentace také následně chléb chrání proti procesům nechtěného nekontrolovaného kvašení.