Tento pšenično-žitný chléb překvapí chutí smažené cibulky, která ale nepřebíjí samotnou chuť pšenice a žita.
Chuť:
Chléb chutná a voní po kvalitních obilovinách, smažené cibulce a semínkách. Chuť je zvýrazněna procesem fermentace a dlouhého zrání.
Charakteristika:
měkká kyprá konzistence
pružná střídka
rozpraskaná vypečená kůrka
stejná chuť po celou dobu trvanlivosti
Výroba:
Při výrobě chlebu používáme náš vlastní, dvoustupňovou metodou vedený žitný kvas. Při druhém stupni kvasu pekařský mistr mj. také šlechtí chuť chlebu. Chléb prochází mj. procesem zdlouhavého zrání, který zvyšuje kyprost chlebu po celou dobu jeho trvanlivosti.
Chléb vyrábíme z u nás 5 hodin fermentované žitné mouky. Fermentace je proces řízeného ušlechtilého kvašení, při němž dochází k přeměně v obilninách běžně obsažených organických látek – škrobu a glykogenu – na pro člověka snadno stravitelné disacharidy. Díky tomuto – našimi předky běžně užívanému procesu – je pak chléb chutnější, nutričně hodnotnější a snadno stravitelný. Má vyšší pružnost střídky a zůstává chutný po celou dobu své trvanlivosti. Fermentace také následně chléb chrání proti procesům nechtěného nekontrolovaného kvašení.