BIO přeštík v plechu.
Dne 5. 9. 2024 se náš přeštík v plechu stal absolutním vítězem soutěže o Nejlepší biopotravinu roku 2024.
Snoubili jsem tradici chovu přeštického černostrakatého prasete a tradici zavařování masa do plechovek. Tak jako je přeštík odolné plemeno prasat, tak i balení v plechu je odolné proti zkáze. Je zde i mnohoznačnost slova konzervace, kdy na jedné straně jde o tepelnou úpravu masa, ale zároveň i o zakonzervování genetické rezervy tohoto starého českého plemene.
Výběrové vepřové maso je tepelně opracované v autoklávu a plněno do tradičního obalu - plechové konzervy. Návrat k tradicím jak v obsahu tak obalu. Vynikající chuť masa je citlivě zvýrazněná BIO kořením. Speciálně vybraná a připravená vepřová kůže slouží jako osvědčené přírodní ztužidlo a vytváří okolo masa delikátní sosík.
Maso i se šťávou lze snadno a rychle ohřát, případně použít jako polotovar pro rychlé vaření. Je ideální i na cesty pro svoji odolnost. Zpracování v autoklávu umožňuje skladování konzervy v pokojové teplotě do 25 °C. Stačí pouze ohřát, případně dochutit a podávat s přílohou. Vhodné i pro přípravu gulášů, perkeltů, směsí na špagety a těstoviny, ale i za studena.
A v čem je přeštík jiný?
Oproti běžnému vepřovému masu je maso z přeštíka tučnější, křehčí, šťavnatější a v gastronomii obecně ceněné pro jeho kvalitu. Výkrm ale trvá déle a z tohoto důvodu spousta chovatelů upouští od jeho chovu, jelikož je mnohem nákladnější.