Ricotta je čerstvý sýr vyráběný ze syrovátky.
To je tekutina vzniklá při výrobě sýrů. Vzniklá po převaření a procedění, je bílá, lehce nasládlá.
Ricottu můžeme využít jak na slano, tak na sladko. Výborná je například smíchaná s cukrem nebo medem, a recept ještě vylepšíme přidáním nastrouhané čokolády, šlehačky, ořechů, nebo čerstvého ovoce.
Ricottu lze smíchat s trochou oleje a přidat čerstvé bylinky a sůl. Je skvělá na pomazánky.
Chováme 2 původní česká plemena - Česká straka, Česká červinka, a plemeno Jersey.
U českých plemen hlídáme křížení a šlechtění tak, aby se zachovali hodnoty A2 mléka, tuto hodnotu držíme i u mléka vykupovaného z blízké farmy. Z důvodu složitosti a nákladnosti na certifikaci však mléko jako A2 certifikované nemáme.