Jeho název je nejspíš odvozen od jména města Brienz, kde bývalo od 16. století překladiště tohoto horského sýra, který se rozvážel do zemí za Alpami včetně Itálie.
Švýcaři používají název Sbrinz. Sýr je dohřívaný a lisovaný, je to tvrdý sýr bez ok. Chuť je kulatá, nasládlá, smetanová.
Vyroben je pouze z našeho mléka kraviček Jersey, které má na výslednou chuť výrazný vliv. Má slámově žlutou barvu s typickou tvrdou kůrku, která si podmaní vaše chuťové pohárky. Vyrábíme jej jako mladý a krájíme po 8 měsících zrání.
Pro lepší vychutnání sýra doporučujeme nechat 1 hodinu v pokojové teplotě a seříznout okraj (ideálně škrabkou na brambory).
Mléko A2.
Mléko pochází od prapůvodního plemene dojnic. Jedná o mléko typu A2, které mimo jiné obsahuje původní typ kaseinu. Právě díky tomu může být lépe stravitelné a to dokonce i pro osoby, které běžné mléko hůře snáší. Jestli se chcete o mléku typu A2 dozvědět víc, mrkněte na náš blogový článek, kde jsme se o něm více rozepsali.
Odkaz na článek naleznete zde.