Jsem Redtomato. Podle botaniků ovoce, podle legislativy zelenina, zpracovaná zelenina, neboli zeleninový protlak či kečup. Zhustili mě tak, že na každé kilo red tomato padlo dvě kila a třicet rajčat.
Aby jste mi mohli říkat tím divným slovem kečup, stačilo sice jen kilčo třicet, ale u filifili jsou borci a dělají vše topově. Jsem tak víc, než nějaký kečup, jsem red tomato. Proto do mě nemuseli přidávat žádné zahušťovadla, škroby, ani levnější nahrážky jako jsou jablka, cibule, karotka, paprika, celer, olej či dýně. Nepoužili ani gram řepného cukru, sirupu, fruktózy, či erythritolu.
Doladili mě pouze včelím medem, který přidali těsně před pasterizací, aby neztratil svou sílu. Přirozenou kyselinku vytáhli kapkou octa, a vše doladili vybraným kořením. Před použitím mě pořádně protřepej a neboj, budou mě milovat děti, špagety, rodiče, i tety. Možná i Italové.
Pod označením kečup, se dnes prodávají hojně produkty nastavené o různé levné aditiva, zastupující drahá rajčata. Jsou to škroby, levná zelenina, levné sladidla a sirupy, v lepším případě cukr. Legislativa určuje minimální množství sušiny na 12 %, z toho vnesené rajčaty minimálně 7 %, což odpovídá asi 130 g rajčat na 100 g produktů, tento údaj se musí navíc povinně uvádět na etiketě produktů. Mnozí to neuvádí, nebo dokonce za tento údaj prezentují hodnotu protlaku, ze kterého teprve kečup vyrábějí. Red tomato v sobě 230 g na 100 g a místo sladidel či cukru dáváme včelí med.