Ayran je osvěžující mléčnokysaný nápoj orientálního původu. Na rozdíl od jiných nealkoholických nápojů kromě uhlohydrátů obsahuje též tuky a proteiny.
Další jeho charakteristickou vlastností je že velmi dobře hasí žízeň. Zde je krátké vysvětlení. Čerstvé mléko a krev mají stejný osmotický tlak, proto když je mléko bez přidaného cukru, žízeň skvěle uhasí. Vzhledem k tomu, že osmotický tlak je odvislý od molární koncentrace a ta se u jogurtu zvedá, protože z jedné molekuly mléčného cukru se vytvoří 4 molekuly kyseliny mléčné, samotný jogurt žízeň neuhasí. Ale tím, že se do ayranu přidá voda a sůl, dochází ke snížení osmotického tlaku a nápoj dobře plní svoji osvěžující funkci.
V domácnosti lze ayran připravit velmi snadno a to tím, že se jogurt rozmixuje mixerem s vodou v poměru 60/40 a může se přidat i špetka soli (2-3 g na 1 l). Takto vyrobený ayran ale obsahuje drobné částičky a kromě toho když je v klidu se velmi brzy rozvrství - dole jogurt, nahoře voda.
Ayran RODOPI obsahuje 2,3 % tuku, 2 % mléčného cukru, 1,7 % proteinů, 0,5 % minerálních solí, kyseliny mléčné, vitaminů a jiné látky velmi cenné pro lidský organizmus.