Zázvor lékařský je bylina původem z Asie pravděpodobně z Indie, kde se pěstuje a odkud se dováží. V divoké přírodě neexistuje a dnes se dá vypěstovat téměř kdekoliv. Prášek ze zázvoru je aromatický a intenzivní nejen chutí, ale i účinky, které se využívají i v lidovém léčitelství. Obsahuje poměrně velké množství aktivních složek, je proto důležité dodržovat doporučené dávkování.
Použití:
1 čajová lžička (2 g) denně. Prášek ze zázvoru použijte k dochucení jakéhokoliv teplého i studeného nápoje. Při pečení můžete zázvorový prášek použít jako koření do sušenek nebo do perníku. Velmi oblíbený je v asijské kuchyni pro přípravu omáček nebo zálivek na saláty.
Věděli jste, že?
Specifické pikantní chuti zázvor vděčí aktivní organické složce gingerolu, která hraje úlohu i při terapeutických účincích.