Náš Eda je sýr eidamového typu s obsahem tuku minimálně 40 % .
Sýr je nakrájený na plátky, ideální tedy na svačinu do obložených housek či baget.
Eidam se Čechách a na Moravě začal vyrábět díky sýrařským mistrům z Nizozemí a z počátku se vyráběl pod názvy „holandský salám“ nebo „holandská cihla“, v té době byl také ještě v některých mlékárnách v původním tvaru koule (např. Želetava).
Název eidam se objevil v historických pramenech až v roce 1914 a slovo eidam se objevilo vedle slova edam až v roce 1931 a po 2. světové válce zcela převládlo.
Důvod českého názvu není známý, ale i v nizozemštině se edam vyslovuje jako „ejdam".
Chováme 2 původní česká plemena - Česká straka, Česká červinka, a plemeno Jersey.
U českých plemen hlídáme křížení a šlechtění tak, aby se zachovali hodnoty A2 mléka, tuto hodnotu držíme i u mléka vykupovaného z blízké farmy. Z důvodu složitosti a nákladnosti na certifikaci však mléko jako A2 certifikované nemáme.