Maďarská klobása je tepelně neopracovaná klobása, která dozrává ve fermentačních komorách při optimální teplotě a vlhkosti. Pokud dodržíte správné skladování, klobása postupně vysychá a stává se tvrdší. Balíme po dvou kusech. Je mírně pálivá.
Trvanlivé klobásy doporučujeme po zakoupení vybalit z obalu a pověsit na chladnější místo, např. do spíže. Abychom vám výrobek mohli nabídnout, je u něj uvedené přibližné váhové rozpětí 220-320 g. Cena zboží je pevně daná a nepřepočítává se podle skutečné váhy.
Poznámka Scuku: Tento produkt se řadí mezi takzvané fermentované uzeniny, které obsahují sůl s přídavkem dusitanu - známého také jako E250 se škodlivostí 4 (podle foodgroot.com). Přestože lze v některých uzeninách dusitanovou sůl nahradit, tento výrobek bez ní kvůli případným zdravotním rizikům není možné vyrobit. Sůl s dusitanem zde slouží především jako ochrana proti botulotoxinu (též klobásovému jedu), který je extrémně toxický a historicky má na svědomí mnoho úmrtí. Botulotoxin se ničí při teplotách kolem 120 °C.
Tento výrobek se ovšem tepelně neopracovává a udí se studeným kouřem při teplotě okolo 24 °C. Právě proto se při výrobě využívá dusitanová solicí směs, která klobásový jed potlačí a eliminuje tak zdravotní rizika. Přesto uzenářství Antonín Matek používá jen takovou sůl, která má v sobě maximálně 0,5 % dusitanu (přísně kontrolováno a garantováno výrobcem dusitanové solicí směsi), tedy jen takové množství, které je opravdu nezbytné. Pro srovnání - na 10 kg uzeniny používá kolem 1,4 gramu dusitanu, což je jedna lžička.
Pokud si ale dopřejete tento typ uzeniny jen jednou za čas, nemusí vás použitá dusitanová sůl tak moc znepokojovat. V těle se neukládá a opouští jej přirozenou cestou. Mimoto postupem času z uzeniny přirozeně vyprchává. Čím déle tedy budete mít výrobek uložený, tím bude obsah dusitanů nižší - samozřejmě s ohledem na trvanlivost. Aby pro vás byl výrobek s touto příměsí opravdu rizikový, museli byste jej sníst asi 80 kilogramů na posezení.