Na Scuku máme cookies, a to nejen ty od našich pekařů
Jako většina webů využíváme tzv. soubory cookies. Tyhle cookies nekřupou, ani nedrobí, ale moc se nám hodí. Umožňují nám totiž sledovat, jak Scuk.cz využíváte. A to nám pomůže posunout se zase o kus dál. Díky vašemu souhlasu se zpracováním cookies můžeme navíc přizpůsobit i obsah webu a zobrazovat vám nabídku služeb a produktů tak, abyste si ji vychutnali co nejvíce. Přečtěte si, jak nakládáme s vašimi daty.
102 Kč
463,64 Kč/kg
Doručíme od úterý 8. 4.
Bez lepku
Doručíme od úterý 8. 4.

Maďarská klobása je tepelně neopracovaná klobása, která dozrává ve fermentačních komorách při optimální teplotě a vlhkosti. Pokud dodržíte správné skladování, klobása postupně vysychá a stává se tvrdší. Balíme po dvou kusech. Je mírně pálivá.

Trvanlivé klobásy doporučujeme po zakoupení vybalit z obalu a pověsit na chladnější místo, např. do spíže. Abychom vám výrobek mohli nabídnout, je u něj uvedené přibližné váhové rozpětí 220-320 g. Cena zboží je pevně daná a nepřepočítává se podle skutečné váhy.

Poznámka Scuku: Tento produkt se řadí mezi takzvané fermentované uzeniny, které obsahují sůl s přídavkem dusitanu - známého také jako E250 se škodlivostí 4 (podle foodgroot.com). Přestože lze v některých uzeninách dusitanovou sůl nahradit, tento výrobek bez ní kvůli případným zdravotním rizikům není možné vyrobit. Sůl s dusitanem zde slouží především jako ochrana proti botulotoxinu (též klobásovému jedu), který je extrémně toxický a historicky má na svědomí mnoho úmrtí. Botulotoxin se ničí při teplotách kolem 120 °C.

Tento výrobek se ovšem tepelně neopracovává a udí se studeným kouřem při teplotě okolo 24 °C. Právě proto se při výrobě využívá dusitanová solicí směs, která klobásový jed potlačí a eliminuje tak zdravotní rizika. Přesto uzenářství Antonín Matek používá jen takovou sůl, která má v sobě maximálně 0,5 % dusitanu (přísně kontrolováno a garantováno výrobcem dusitanové solicí směsi), tedy jen takové množství, které je opravdu nezbytné. Pro srovnání - na 10 kg uzeniny používá kolem 1,4 gramu dusitanu, což je jedna lžička.

Pokud si ale dopřejete tento typ uzeniny jen jednou za čas, nemusí vás použitá dusitanová sůl tak moc znepokojovat. V těle se neukládá a opouští jej přirozenou cestou. Mimoto postupem času z uzeniny přirozeně vyprchává. Čím déle tedy budete mít výrobek uložený, tím bude obsah dusitanů nižší - samozřejmě s ohledem na trvanlivost. Aby pro vás byl výrobek s touto příměsí opravdu rizikový, museli byste jej sníst asi 80 kilogramů na posezení.

Hmotnost: 220 až 320 g
Složení: vepřové maso 70 %, tuk do 30 %, přírodní koření, dusitanová sůl, sůl, antioxidanty, kyselina L-askorbová a askorban sodný, dextróza (hroznový cukr)
Skladování: 5-15 °C
Země původu: Česká republika
Bez lepku: Ano
Přídatné látky: E250 – Dusitan sodný
Přídatné látky: E300 – Kyselina askorbová (vitamin C)
Přídatné látky: E301 – Ascorbát sodný
Alergeny: Neobsahuje alergeny
Minimální trvanlivost ode dne doručení: 53 dnů