Libeček je vytrvalá bylina, která dorůstá do výšky až 2 metrů, má rozvětvené oddenky, dlouhé kořeny a střídavé listy. Kvete od července do srpna žluto-zelenými kvítky, plodem je dvounažka žluto-hnědé barvy, celá rostlinka má celerové aroma. Libeček má své rodné kořeny ve středomoří. V 16. století se používal například jako účinné afrodiziakum, staří Řekové ho pak konzumovali na lepší trávení a ve středověku jej poutníci vkládali do bot jako pohlcovač pachů.
Využití libečku v kuchyni je poměrně široké, dají se využít všechny jeho části, což je jeho velkou výhodou. Plody jsou výborné například do nakládané zeleniny, oddenky používáme ke kandování a jako koření do polévek, omáček, salátů a v podstatě všude tam, kde se používá petrželková či celerová nať. Lze konzumovat také čerstvý kořen, ten se oloupe a vaří jako zelenina v polévce, lístkem si zase můžete dochutit i obyčejný chleba s máslem.
Pro pěstování libečku je vhodné vybrat slunné stanoviště nebo polostín a humózní, kyprou půdu s vysokým obsahem živin. Důležitá je pravidelná zálivka, aby listy libečku nezvadly, hnojení naopak není potřeba. Rostlinu je nutné pravidelně sestříhávat, aby její růst a kvetení bylo zpomaleno, a aby obrážela mladými lístky.