Kombinací rakytníku a máty získáte skvělé osvěžení (nejen) pro letní dny.
Rakytník řešetlákový (Hippophae rhamnoides) je dřevina tvořící keře nebo malé stromy s nažloutlými květy a oranžovými plody. Tyto kuličky plné slunce jsou přímo nabité vitaminem C. Rakytníkové úsušky jsou „zbytky“ po lisování plodů rakytníku. Používají se k přípravě čajů, po rozdrcení jsou vhodnou přísadou do sladkých i slaných těst (viz „rakytníková drť“).
Pod zaklínadlem „větrové koření, fefrminc, peprmint, pepřová máta, balšám“ se skrývá obyčejně neobyčejná Máta peprná (Mentha piperita). Listy této 50 – 80 cm vysoké byliny obsahují silici s mentolem a menthonem a dalších asi 40 látek, jako třeba vitamín A, menthofuramen, piperot, hořčiny, třísloviny. Víte, že tuto více než tři tisíce let známou bylinku si Římané míchali s medem, aby jim osvěžovala dech a překryla tak pozůstatky "alkoholických orgií"?