Na Scuku máme cookies, a to nejen ty od našich pekařů
Jako většina webů využíváme tzv. soubory cookies. Tyhle cookies nekřupou, ani nedrobí, ale moc se nám hodí. Umožňují nám totiž sledovat, jak Scuk.cz využíváte. A to nám pomůže posunout se zase o kus dál. Díky vašemu souhlasu se zpracováním cookies můžeme navíc přizpůsobit i obsah webu a zobrazovat vám nabídku služeb a produktů tak, abyste si ji vychutnali co nejvíce. Přečtěte si, jak nakládáme s vašimi daty.
143 Kč
446,88 Kč/kg
Doručíme od čtvrtka 3. 4.
Bez lepku
Zbývá 10 ks
+1
Doručíme od čtvrtka 3. 4.

Čabajka z Hrádku je tepelně neopracovaná klobása, která dozrává ve fermentačních komorách při optimální teplotě a vlhkosti. Pokud dodržíte správné skladování, klobása postupně vysychá a stává se tvrdší.
Je mírně pálivá. Vyznačuje se sytě červenou barvou a specifickou ostrou chutí, pouze leté vepřové maso, červená paprika, sůl. Důležité je, že do pravé čabajky nepatří žádný pepř. Směs se dobře upěchuje do přírodních střívek a vyudí studeným kouřem z dřeva ovocných stromů. Konzumuje se zastudena s chlebem a červeným vínem nebo se používá k dochucení masitých pokrmů, např. různých závitků.

Klobásu balíme po 2 ks.
Na výrobu 1 kg je potřeba 1,5 kg masa.
Zraje nejméně 8 týdnu ve visu.

Tento produkt se řadí mezi takzvané fermentované uzeniny, které obsahují sůl s přídavkem dusitanu. Přestože lze v některých uzeninách dusitanovou sůl nahradit, tento výrobek bez ní kvůli případným zdravotním rizikům není možné vyrobit. Sůl s dusitanem zde slouží především jako ochrana proti botulotoxinu (též klobásovému jedu), který je extrémně toxický a historicky má na svědomí mnoho úmrtí. Botulotoxin se ničí při teplotách kolem 120 °C.
Tento výrobek se ovšem tepelně neopracovává a udí se studeným kouřem při teplotě okolo 24 °C. Právě proto se při výrobě využívá dusitanová solicí směs, která klobásový jed potlačí a eliminuje tak zdravotní rizika. Přesto u nás používáme jen takovou sůl, která má v sobě maximálně 0,5 % dusitanu (přísně kontrolováno a garantováno výrobcem dusitanové solicí směsi), tedy jen takové množství, které je opravdu nezbytné. Pro srovnání - na 10 kg uzeniny používá kolem 1,4 gramu dusitanu, což je jedna lžička.
Pokud si ale dopřejete tento typ uzeniny jen jednou za čas, nemusí vás použitá dusitanová sůl tak moc znepokojovat. V těle se neukládá a opouští jej přirozenou cestou. Mimoto postupem času z uzeniny přirozeně vyprchává. Čím déle tedy budete mít výrobek uložený, tím bude obsah dusitanů nižší - samozřejmě s ohledem na trvanlivost. Aby pro vás byl výrobek s touto příměsí opravdu rizikový, museli byste jej sníst asi 80 kilogramů na posezení.

Hmotnost: min. 320 g
Složení: vepřové maso 70 %, tuk do 30 %, přírodní koření, dusitanová sůl, sůl
Skladování: 5-15°C
Země původu: Česká republika
Bez lepku: Ano
Bez laktózy: Ano
Přídatné látky: E250 – Dusitan sodný
Alergeny: Neobsahuje alergeny
Minimální trvanlivost ode dne doručení: 25 dní