Půlený zelený hrách v biokvalitě.
Hrách je nevýznamnější a nejrozšířenější luštěninou u nás. Je velmi sytý a vydatný, tělu dodává opravdu velké množství rostlinných bílkovin a má nízký glykemický index. Zelený hrách má velmi jemnou chuť a není tolik aromatický, jako hrách žlutý. Hrách lze připravit na mnoho způsobů. Na kaše a polévky, v kombinaci s obilovinami, je také vděčným základem domácích pomazánek - přidejte jen cibulku, česnek a bylinky. Připravíte z něj vynikající polévky i indické pokrmy typu curry. Česko má také svou „hrachovou“ historii - o velikonocích si lidé tradičně pražili z vařeného hrachu pučálku a husté hrachové kaše či zapečený hrách s kroupami v podobě šouletu se na stole objevovaly velmi často. Nezapomeňte, že luštěniny je před vařením dobré nafermentovat. Zvyšuje to jejich stravitelnost, aktivuje živiny a zkracuje dobu vaření.