Kaštany patří tradičně k vánočním svátkům. Je možné je připravit vařené, pečené nebo na pánvi - jí se pouze tepelně upravené.
Před tepelnou úpravou musíme kaštany oloupat. Nařízněte slupku do kříže, udělejte asi 2 cm dlouhé řezy kolmo na sebe a půl centimetru do hloubky pod slupku. Řežte na vypouklé straně kaštanu. Pro jednodušší loupaní je nechte předtím několik hodin ponořené ve vodě.
Mají jemnou, nasládlou chuť. Tyto jedlé kaštany z Itálie jsou oproti klasickým větší a chutnější.
Kaštany uchovávejte spíše v teple max do 18 °C, a nejpozději do 3-4 dnů je spotřebujte, jinak rychle vysychají. Pokud byste je měli v lednici, musí se větrat, jsou velmi náchylné k plísním.
Když budou v teple, tak cca do 5 dnů se musí spotřebovat, jinak rychle vysychají.