Loupaná plec, nebo také Iron Steak, je masem ze střední části plece, odkud byla vyloupnuta lopatka. Má poněkud vyšší podíl vazivových tkání (silná blána na povrchu a šlacha ve středu svalu je dobrým poznávacím rysem) a proto se často marinuje nebo pošíruje.
Při odstranění vazivových tkání je chutným masem na tatarský biftek nebo na minutkové úpravy na grilu (iron steak, top blade steak). Loupaná plec je ale také masem našich babiček na omáčku.
Oblíbený způsob přípravy na naší farmě: plátky plece osolit, opepřit a obalit v polohrubé mouce. Opéct na dobrém přetaveném bio loji. Opečené naskládat do pekáčku, zasypat cibulí, zalít hutným hovězím vývarem (jen aby byly plátky zatopené - nikoli utopené) a v troubě pomalu péct do změknutí. Jako příloha je dobrá rýže nebo bramborová kaše. Milovníci knedlíků si mohou dát i ten knedlík.
Balení obsahuje 2-4 plátky - podle velikosti svalu. Vakuově baleno.
Zavakuované maso od zvířat z farmářského chovu může mít po vybalení specifickou vůni. Ta je zcela přirozená a vzniká zráním masa v obalu. Pokud byl obal neporušený, není tato vůně nijak na závadu. Po vybalení doporučujeme nechat maso chvíli vydýchat.