Když kmín nadrtím, rozline se po místnosti jeho vůně, kterou miluju, a tak ji rychle zavřu do pytlíčku pro vás :-)
Toto běžně užívané koření výrazné chuti považujeme za samozřejmou součást pokrmů české kuchyně, ale většinou vůbec netušíme, jaké množství prospěšných látek je v něm ukryto.
Použití:
Vzhledem k tomu, že je bez tepelné úpravy velice tvrdý, vařením, dušením či pečením změkne, ochutí příjemně pokrm a vypustí do něj své účinné látky. Bohužel však tepelnou úpravou mnoho vitamínů a minerálů také ztrácí, takže můžeme použít oblíbený veganský postup aktivace semen, tedy namočit kmín na pár hodin do vody. Kmín umí jídlo výborně dochutit, ale také konzervovat, proto se dává do kysaného zelí nebo různé nakládané zeleniny. Pokrmy, do kterých se přidává kmín, všichni známe, jedná se např. o vařené brambory, šťávy pod maso, polévky (kmínová, bramborová…), dušené zelí apod.