Ostropestřec mariánský, lidově nazývaný bejlí panny Marie, je náramně užitečná bylinka pro regeneraci jater a celé trávicí soustavy. Ceněn je již ve starodávných herbářích.
Přírodní bezlepková mouka ze semen ostropestřce mariánského je bohatá na fosfor, hořčík, vápník, zinek i železo. Obsahuje plnou škálu aminokyselin a vyšší koncentraci silymarinu než namletá celá semena. Proto užívejte bez tepelného opracování uvážlivě – cca 1 polévková lžíce denně pro jarní detoxikaci a dodání vitality postačí. Doporučujeme konzumovat ráno, třeba ve snídaňové kaši či pomazánce.
Lze jí nahradit či smísit mouku na pečení. Část silymarinu se při pečení znehodnotí, tudíž se při něm nemusíte obávat překročení doporučené dávky. Naopak, obohatíte tím výživově chudou mouku o notný díl minerálů.