Jedním z nejuniverzálnějších přírodních produktů, který by neměl chybět v žádné domácnosti je čistý kokosový olej a to díky svému všestrannému využití jak v kuchyni, tak v kosmetice i v lékařství.
Výhody:
Věděli jste že?
V mateřském mléce je hojně zastoupena kyselina laurová stejně tak jako v kokosovém oleji. Se svými antibakteriálními, antivirovými a protiplísňovými vlastnostmi může být důvodem, proč jsou děti kojících matek méně náchylné k nemocem.
Použití:
v kuchyni: Díky vysokému bodu kouřivosti, neboli bod přepálení, u kokosového oleje 177 °C–200 °C, v závislosti na jeho rafinaci je kokosový olej vhodný na pečení, na smažení, na sladko i naslano. Lžičku kokosového oleje můžete přidat do kaše, do omáčky i do krémové polévky. Celkově obohatí nutriční profil výsledného pokrmu i chuť. Lžička kokosového oleje se hodí do kaše, ale třeba i do kávy!
kosmetika: Kokosový olej je velmi kontroverzní, co se týče použití v kosmetice. Udává se, že je vysoce komedogenní tzv. pravděpodobně ucpává póry. Pokud chcete používat kokosový olej například k dočištění pleti, či odstranění žluté barvy z pleti po aplikaci masky s kurkumou, doporučujeme použít pod olej hydrolát–květovou vodou a následně kokosový olej z pokožky důsledně odstranit.
péče o zuby: Právě díky obsahu kyseliny laurové, která pomáhá chránit před bakteriemi a zubním plakem, se doporučuje kokosový olej jako přírodní prostředek k bělení zubů a odstraňování zápachu z úst. Pomáhá chránit dásně i zubní sklovinu a oproti většině zubních past neobsahuje chemické přísady.
*mlsání:*Lžíci kokosového oleje můžete použít k výplachu dutiny ústní. Převalujte kokosový olej cca 10 min v ústech. Jedná se o tisíce let starou techniku z ayurvédy, podle které na sebe olej dokáže navázat nečistoty.
tuhnutí a rozpouštění: Kokosový olej přirozeně tuhne a rozpouští se při pokojové teplotě (bod tání 23°C - 26°C). Proto je jeho přirozenou vlastností, že mění skupenství z pevného na kapalné. Je to známka nezpracovaného oleje. Pokud chcete udržet kokosový olej tuhý, skladujte ho na chladném místě nebo přímo v chladničce.