Hamoun je polotvrdý sýr, u nás převážně známý jako dovozové zboží z Kypru či Řecka.
Na rozdíl od těchto zahraničních receptur, které obvykle kombinují kravské/kozí/ovčí mléko do jednoho produktu, je náš Hamoun my vyrobeno pouze z kravského mléka. Z našeho unikátního mléka z pastvy.
Barvou a konzistencí připomíná mozzarellu nebo jadel, má lehce slanou chuť.
Jeho hlavní použití spočívá v tepelné úpravě, protože se při zahřívání neroztéká a drží tvar.
Zpestřete si jídelníček zajímavým lokálním produktem, ať už při venkovním grilování nebo jen tak doma na pánvičce.
Nakrájet na zhruba 5 mm plátky a lehce osmahnout na oleji či jen tak nasucho, osvěžit přílohou ve formě zeleninového salátu.
Jen tak potřít omáčkou čatní (chutney) a servírovat s křupavým toastem.
Během pár minut zvládnete připravit chutné a zdravé jídlo s minimálními náklady.
Je populární také jako vegetariánská pochoutka (Vege Burger), ale je kombinovatelný i s masem, například jako proklad do špízu.