Pramáti všech pšenic. Jednozrnka je nejstarším domestifikovaným druhem pšenice, pěstovali ji již lidé v mladší době kamenné. Nikdy nebyla šlechtěna a zachovala si tak pro člověka příznivé složení. Náš organismus si na trávení těchto prastarých nepřešlechtěných plodin zvykal po mnoho tisíc let a umí je dokonale využít.
Od moderní šlechtěné pšenice se liší tím, že má nižší množství i strukturu lepku a je výživnější. Oproti pšenice je zrno měkčí a vláčnější, chuť je nasládlá oříšková. Uvařenou jednozrnku si vychutnáte v salátu nebo v luxusní italské polévce minestrone i jako součást rizota. Uvařené zrno, celé nebo namleté, můžete přidat do pomazánek i nákypů.Jednozrnku můžete zpracovat také mletím - na mouku nebo na krupici. Mouku potom používejte v poměru 1:2 spolu s ostatními moukami - pro zvýšení nutriční hodnoty pečených jídel - a pro záruku dobrého výsledku.