Na Scuku máme cookies, a to nejen ty od našich pekařů
Jako většina webů využíváme tzv. soubory cookies. Tyhle cookies nekřupou, ani nedrobí, ale moc se nám hodí. Umožňují nám totiž sledovat, jak Scuk.cz využíváte. A to nám pomůže posunout se zase o kus dál. Díky vašemu souhlasu se zpracováním cookies můžeme navíc přizpůsobit i obsah webu a zobrazovat vám nabídku služeb a produktů tak, abyste si ji vychutnali co nejvíce. Přečtěte si, jak nakládáme s vašimi daty.

Farmáři a výrobci

Na Scuk.cz najdete pouze prověřené malé a střední lokální farmáře a výrobce, které s radostí podporujeme v jejich dalším rozvoji. V sortimentu najdete dle sezóny vše od ovoce a zeleniny přes maso a mléčné výrobky až po marmelády a vína nebo kávu. Pokud produkt není lokální, tak je rozhodně od ověřeného zdroje s jasným původem.

Kraj
Kategorie
335 výsledků
Od nejoblíbenějšího
335 výsledků

Farma rodiny Němcovy

Kraj Vysočina, Netín

Máme nejširší záběr v chování hospodářských zvířat - krávy na mléko, hovězí na maso, kuřecí na maso. Jsme jedna z mála farem, která dává na internet videa a fotky z farmy a výroby.

Více o výrobci
Hospodaříme s respektem k přírodě

O nás
Farma rodiny Němcovy vychází z nejstarší tradice českého venkova, aby svým zákazníkům nabídla to nejlepší, co nám naše zem dává.
Naše farma klade důraz na kvalitu a nejmodernější technologie, které se zde spojují se staletými zkušenostmi a dovednostmi selského stavu.

Farma rodiny Němcovy byla založena v roce 1991. Začala hospodařit na dvaceti hektarech půdy a s dvanácti kusy skotu. Již následující rok se farma rozšířila o nové hospodářské objekty. V současné době naše farma hospodaří na téměř sto šedesáti hektarech zemědělské půdy a v našich stájích najdete sto padesát toho nejlepšího hovězího dobytka.

Farma rodiny Němcovy patří mezi nejlepší podniky zaměřené na zpracování mléčných produktů i proto, že se nachází v ekologicky nejčistší oblasti České republiky - Českomoravské vrchovině. Tato krajina dává svou rozmanitostí, podhorským charakterem, řídkým osídlením a panenskou přírodou ty nejlepší podmínky pro chov skotu.

V současnosti produkujeme 400 000 l mléka ročně. Nepoužíváme krmiva GMO a naše mléko je obohacené o omega-3 mastně nenasycené kyseliny. Můžete se také přijet podívat na naši farmu, jak zde hospodaříme. Nahlédněte do našeho chlíva a ochutnejte farmářské produkty v naší prodejně.

Mezi hlavní zásady farmy patří hospodařit s respektem k životnímu prostředí.

S každým zakoupeným výrobkem farmy Němcových podporujete životní pohodu jejich zvířat.

Od roku 2007 farma zpracovává mléko ve vlastní mini-mlékárně. Zabývá se převážně výrobou bílých jogurtů a sýrů. Některé produkty získaly ocenění Regionální produkt Vysočiny.

Když jsme se rozhodovali, na jaké skupiny mléčných výrobků se zaměřit, uvědomili jsme si, jak málo kvalitních produktů náš trh zastupují výrobky s pro-biotickými kulturami - jogurty, pro-biotické nápoje. Proto jsme se rozhodli vyrábět a dodávat na náš trh právě tyto kvalitní české výrobky. Jako doplněk k těmto produktům vyrábíme i velmi kvalitní Farmářský tvaroh, sýry a další dobroty.

Používáme výhradně kravské mléko a kultury, které jsou zapotřebí k tomu, aby z mléka byl kvalitní výrobek: jogurt (laktobacilus bulgaris), tvaroh, sýry, pro-biotický nápoj. Naši zákazníci mají možnost navštívit naši farmu a prohlédnout si její prostory. Mohou tak nahlédnout do zákulisí výroby těch nejkvalitnějších potravin.

O našich kravičkách - mléčných dojnicích

  • aktuálně chováme cca 100 dojnic ve 2 stádech
  • za jeden den získáme od každé z dojnic cca 22 litrů mléka (záleží na ročním období, věku dojnice, stravě atd.)
  • dojnice se u nás dožívají až 10ti let

Kde dojnice tráví čas

  • dojnice mají možnost volného výběhu, a to během celého dne i přes noc
  • dojnice se mohou ukrýt do otevřeného kravína a kdykoliv si opět dojít na pastvinu
  • v kravíně podestýláme štěpkou a slámou

Dojnice se u nás mají dobře

  • naše kravičky se stravují zejména venku na pastvě, zároveň jsou dokrmovány směsí jetelotravní senáže a jádra
  • veškerá krmiva jsou bez GMO
  • kravičky mají neomezený přístup k vodě i stravě po celý den
  • kravičky mají k dispozici elektrická drbadla
  • dojení probíhá dle potřeby kravičky pomocí robota
  • kravičkám upravujeme 2x ročně paznechty, které dorůstají

Jak přistupujeme k reprodukci

  • k páření dochází přirozeně ve stádu
  • telátka jsou po narození zařazena mezi ostatní telátka a krmena v prvních dnech mlezivem od matky

Dožití a porážka našich dojnic

  • dojnice prodáváme na nedaleká soukromá jatka (7 km)
  • na jatka vozíme dojnice po jednom kuse na přesně dohodnutý čas
  • před usmrcením je provedeno omráčení - vše pod dohledem veterinárního lékaře

Kromě mléka a mléčných výrobků se zaměřujeme i na produkci živočišnou. V naší nabídce tak můžete najít vynikající farmářské kuřecí a hovězí maso.

O naší drůbeži

  • na farmě chováme cca 25 000 kuřat
  • zvířata jsou rozdělena na 3 skupiny (9000, 9000, 7000)
  • délka života kuřete je cca 55 dní (cca 2,5 kg)

Kde drůbež tráví čas

  • drůbež je pouze v uzavřených prostorách v hale
  • mikroklimatické podmínky jsou zajištěny automaticky větráky
  • denní režim přizpůsobujeme reálnému dennímu režimu

Zvířata se u nás mají dobře

  • podestýláme pilinami a slámou do výšky 10 cm
  • zvířata mají dostatek volného prostoru, mohou se volně pohybovat po celé hale
  • drůbež je krmena speciální směsí pro drůbež
  • žádná složka krmiva neobsahuje GMO

Jak přistupujeme k reprodukci

  • drůbež nakupujeme jako jednodenní kuřata - nemáme vlastní chov či líheň

Dožití a porážka naší drůbeže

  • nejprve jsou kuřata omráčena a poté usmrcena podříznutím
  • k porážce dochází na našich jatkách

Jak se u nás žije našim býkům? Jak je uvedeno výše, tak kravičky chováme primárně na mléko. Naše býky naopak chováme pro to nejchutnější hovězí maso.

O našem skotu

  • chováme 60 býků ve 3 skupinách
  • naši býci se dožívají necelých 2 let

Kde zvířata tráví čas

  • býci mají k dispozici venkovní pastviny po celý den i noc
  • úkryt mohou nalézt ve stáji
  • ve stáji podestýláme slámou a hlubokou podestýlkou
  • prostor pro jedno zvíře je cca 20 m²

Zvířata se u nás mají opravdu dobře

  • ke stravě a vodě mají býci neomezený přístup
  • býci se stravují zejména tím, co najdou na pastvě
  • zároveň jsou dokrmování jetelotravní senáží, kukuřičnou siláží a jádrem
  • veškerá krmiva jsou bez GMO
  • k dispozici býci mají také drbadla

Reprodukce a porážka našich býků

  • k reprodukci dochází skrze přirozené páření ve stádu
  • býky vozíme na nedaleká soukromá jatka (7 km)
  • býci jsou přepravováni na jatka po jednom kuse na přesně dohodnutý čas
  • před usmrcením je provedeno omráčení - vše pod dohledem veterinárního lékaře

Dodržujeme zásady welfare

V naší nabídce naleznete i králičí a vepřové maso. Králíky ani vepře sami nechováme.

  • Králičí maso odebíráme od Farmy Kočárovi, kteří chovají králíky již několik let. Mají 3 skupiny po 1000 králících.
  • Vepřové maso nám dodávají naši ověření přátelé, malochovatelé z okolí.

Po našich dodavatelích králičího a vepřového masa vyžadujeme dodržování zásad welfare.


         

           

    
   

         

           

    
   

         

           

    
   

         

           

    
   

         

           

    
   

         

           

    
   

         

           

    
   

         

           

    
   

         

           

    
   

         

           

    
   

         

           

    
   

         

           

    
   

         

           

    
   

         

           

    
   

         

           

    
   

         

           

    
   

         

           

    
   

         

           

    
   

Z_louky

Středočeský kraj, Nový Knín

Kvalitní vejce od slepic v opravdovém volném výběhu. To jsou vejce Z_louky.

Více o výrobci
Vajíčka od šťastných slepiček

O nás
Na naší farmě v Novém Kníně chováme slepičky tou nejšetrnější formou ve volném chovu na čerstvé pastvě - tzv. pasture-raised. Mají dostatek prostoru, pastvy, čerstvého vzduchu a veškeré další péče, kterou potřebují ke svému zdraví a spokojenosti. Neustálé přísun čerstvé pastvy mají i díky mobilnímu kurníku, pomocí něhož se přesouvají po farmě podle toho, jak potřebují. Dokrmujujeme je jen těmi nejkvalitnějšími krmivy od Holandské firmy De Heus. Ne nadarmo se říká "jsme to, co jíme". Proto se snažíme, aby slepičky byly spokojené a bez stresu a měly tak pro svůj život jen ty nejlepší podmínky. Používáme ekologické obaly, které se po umytí dají používat znovu a znovu.

O našich slepičkách a vajíčkách

  • chováme okolo 4000 slepic ve 2 hejnech
  • naše vajíčka mají označení 1 - vejce od slepic chovaných ve volném výběhu
  • každá snese cca 27 vajec za měsíc
  • na jedno snášecí hnízdo připadá cca 69 nosnic, ale různě se zde střídají
  • slepičky se dožívají 10 let

Slepice se mají dobře

  • slepičky mají k dispozici mobilní kurníky a volný výběh na pastvu
  • k dispozici mají min. 4 m² prostoru, uvnitř na spaní 0,12 m²
  • na pastvě mohou být celý den, na noc se zavírají do kurníků (kvůli bezpečí)
  • nosnice mají také ve výběhu možnost schovat se pod přístřešky které jsou rozeseté po celém výběhu - tam se mohou ukrýt před dravci a v létě schovat do stínu
  • pod kurníkem je také v celé ploše možný úkryt
  • mají zde také k dispozici vodu
  • roštová podlaha je součástí našich vnitřních prostor, je z poplastového pletiva a je na ní vytvořený mírný sklon, aby se snesená vejce skutálela na pás
  • tvoří cca 39% z celkové plochy kurníku, slepičky spí na hřadách, podestýlka je hoblinová
  • k čištění roštových podlah dochází mezi vyskladněním hejn (kompletní mechanická a plynová dezinfekce)
  • přísun čerstvého vzduchu je uvnitř zajištěn automatickým ventilačním systémem, který se upravuje podle teploty uvnitř automaticky, v létě se dá navíc otevřít více nasávacích klapek i okna
  • přítomnost hmyzu a hlodavců potlačujeme systémem DDD od specializované firmy

Čím se slepičky živí

  • slepičky mají přístup na zelené pastviny, díky mobilním kurníkům je průběžně přesouváme tak, aby měly vždy čerstvou pastvu
  • díky tomu mají stále k dispozici i různé broučky a hmyz, takže mají dostatek vitaminů a dalších látek
  • zároveň je dokrmujeme kvalitním krmivem bez GMO složek, tvořeným zejména pšenicí, kukuřicí, sójovým šrotem, vápníkem a různé minerály a vitamíny
  • slepice mají ke stravě a vodě neomezený přístup

Jak přistupujeme k reprodukci a dožití

  • slepičky pouze vykupujeme z rakouských odchoven
  • pokud již slepičky nesnáší (málo), prodáváme je jinému zemědělci, malohospodáři

Zásady welfare dodržujeme

Čerstvě utrženo

Jihomoravský kraj, Mutěnice

Farmy Čerstvě utrženo najdete v Kostelci na Hané, Smržicích, Mutěnicích, Velkých Němčicích, Hovoranech, Postoupkách, Velkých Bílovicích a Skrýšově.

Více o výrobci
Pěstujeme chuť a vůni

Čerstvě utrženo vzniklo začátkem roku 2017 s vizí vrátit na české stoly poctivé, čerstvé a především lokální ovoce a zeleninu. Pěstujeme cherry rajčata a Nelinka, velká rajčata Karkulka, papriku Pepina, okurky Hugo, borůvky, maliny a jahody.

Díky moderním technologiím dokáží zkušení farmáři z Čerstvě utrženo v hydroponických sklenících a fóliovnících, s ohledem na životní prostředí, zajistit zelenině a ovoci po celý rok ideální podmínky pro růst. Navíc díky udržitelnému způsobu pěstování a využití přirozené biologické ochrany bez použití pesticidů. Celoročně si tedy můžeme dopřávat lokálně pěstovaná rajčata, papriky a okurky s pravou, svěží chutí, na kterou si všichni pamatujeme z dětství. V sezóně se můžeme navíc těšit na sladké borůvky, maliny a jahody, které se výborně hodí do koláčů, smoothie, na snídaně s palačinkami či jogurtem, nebo jen tak – každý den pár kousků pro zdraví.

Ovoce a zelenina od Čerstvě utrženo se sbírá každý den čerstvá a v optimální fázi zralosti. Nemusí tedy dozrávat v ochranných atmosférách, jak tomu často bývá u produktů dovezených ze zahraničí.
Značka Čerstvě utrženo je tak pro zákazníky garancí kvality a lokálního původu. Navíc se ke svojí oblíbené odrůdě mohou vždy opakovaně vracet a bez problémů ji v záplavě ostatních produktů najít.

Farma Druhaz

Středočeský kraj, Sedlčany

Moderní welfare chov, kde má drůbež delší dobu výkrmu a o 30 % více životního prostoru než nařizuje legislativa.

Více o výrobci
Farmářské kuře z Červeného Hrádku

O nás

V Sedlčanech Na Červeném Hrádku jsme v roce 2020 postavili novou halu pro chov kuřat, abychom vám mohli nabídnout kvalitu, která není v České republice často dostupná. Naše kuřata rostou min. 55 dnů, mají režim dne a noci a jsou krmena krmivem bez GMO.
Důležitým aspektem je fakt, že jsou kuřata chována eticky, což se významně podílí na jejich výjimečné chuti a kvalitě masa. Porážka je přímo na farmě a kuřata tak nejsou vystavována stresu během transportu, jak tomu často bývá.
Kromě kuřat chováme na farmě také krůty, takže vám můžeme nabídnout i kvalitní krůtí maso.
Nezbývá, než naše produkty ochutnat a o kvalitě se přesvědčit u vás doma.

O naší drůbeži

  • na farmě chováme tisíce kuřat (při plné kapacitě 19200) a několik tisíc krůt
  • zvířata jsou rozdělena na hejna po 2800 až 3200 kusech
  • délka života kuřete je min. 55 dní, délka života krůty pak 14-15 týdnů

Kde drůbež tráví čas

  • veškerá drůbež je pouze v uzavřených prostorech, v halách
  • mikroklimatické podmínky jsou zajištěny automatickým systémem ventilace a topení
  • denní režim přizpůsobujeme reálnému dennímu režimu

Zvířata se u nás mají dobře

  • podestýlku (hobliny) měníme vždy s vyskladněním hal, během zástavu je pravidelně doplňována dle potřeby, aby byla zvířata v pohodlí
  • udržujeme podestýlku 10-15 cm vysokou, díky tomu si slepičky mohou hrabat
  • volný prostor pro každé zvíře závisí na fázi výkrmu (tím jak drůbež roste, prostor se zmenšuje), v poslední fázi min. 0,09 m²
  • bedlivě sledujeme vývoj a nejmodernější trendy v oblasti krmení drůbeže, na základě těchto poznatků si necháváme míchat speciální krmné směsi bez GMO a živočišných bílkovin, složené z různých druhů obilovin (vždy dle typu a stáří drůbeže), doplněné o přírodní rostlinné tuky, stopové prvky, minerály a vitamíny
  • drůbež má k vodě a potravě neomezený přístup
  • přítomnost hmyzu a hlodavců je potlačována pravidelnou dezinsekcí a deratizací a za vstupem je lamelová clona zabraňující vniknutí hmyzu

Jak přistupujeme k reprodukci

  • drůbež nakupujeme jako jednodenní kuřata - nemáme vlastní chov či líheň
  • celé hejno kuřat tvoří společnou skupinu
  • krůty jsou nakupovány z certifikované líhně v Rakousku
  • celé hejno krůt tvoří společnou skupinu

Dožití a porážka naší drůbeže

  • cesta drůbeže na jatka není delší než 2 minuty
  • k porážce dochází na našich jatkách, která podléhají přísným hygienickým normám a k omráčení drůbeže dochází pomocí elektrického proudu na veterinárně schváleném zařízení
  • porážka je pod dohledem státní veterinární správy

O našich slepičkách a vajíčkách

  • na třech farmách chováme okolo 10-15 tisíc nosnic, co farma, to jedno hejno o počtu 3-5 tisíc zvířat
  • naše vajíčka mají označení 1 - vejce od slepic chovaných ve volném výběhu
  • každá snese cca 23 vajec za měsíc
  • na jedno snášecí hnízdo připadá cca 7 nosnic
  • nosnice se dožívají cca 20 měsíců

Nosnice se mají dobře

  • mají možnost volného výběhu a denně jsou 10 hodin venku
  • travnatý výběh s možností úkrytu
  • ve vnitřních prostorách nemáme roštové podlahy
  • větrání uvnitř je řízené
  • úklid s doplněním slaměné podestýlky probíhá jednou týdně
  • na jednu nosnici připadá cca 0,1 kg podestýlky za týden
  • ve venkovních prostorách má jedn nosnice pro sebe prostor 4
  • k dispozici mají 4 m² venku a uvnitř cca 0,125 m²

Čím se slepičky živí

  • stravují se tím, co najdou venku a zároveň je i dokrmujeme směsí bez GMO
  • slepičky mají vyváženou krmnou dávku, v hejnech nepozorujeme kanibalistické sklony
  • k vodě i stravě mají neomezený přístup

Jak přistupujeme k reprodukci a dožití

  • slepičky pouze vykupujeme z odchovů v rámci národního programu na tlumení salmonely
  • kupujeme vždy celé nové hejno
  • když nosnice nesnáší, nebo snáší málo prodáváme je dál jinému zemědělci či malohospodáři

Dodržujeme zásady welfare.


         

           

    
   

         

           

    
   

         

           

    
   

         

           

    
   

         

           

    
   

         

           

    
   

         

           

    
   

         

           

    
   

         

           

    
   

         

           

    
   

         

           

    
   

         

           

    
   

BIO Farma Trněný Újezd - Radim Holovský

Středočeský kraj, Mořina

Hospodaříme na 220 ha půdy, přičemž zhruba polovinu tvoří orná půda a polovinu travní porosty. Zabýváme se chovem masných plemen skotu, ovcí, prasat a drůbeže, a chovem a ustájením koní. Trvalé travní porosty slouží převážně jako pastviny pro naše…

Více o výrobci
Ekologie je pro mě výzva a chci dokázat její funkčnost ve srovnání s konvencí.

Hospodaříme na 220 ha půdy, přičemž zhruba polovinu tvoří orná půda a polovinu travní porosty. Zabýváme se chovem masných plemen skotu, ovcí, prasat a drůbeže, a chovem a ustájením koní. Trvalé travní porosty slouží převážně jako pastviny pro naše zvířata a jako zdroj sena a senáže. Na orné půdě pěstujeme pšenici, oves, ječmen, kukuřici a brambory. Vlastní rostlinnou produkcí si tak zajišťujeme většinu krmiv. Kvalita je ve všech ohledech pro nás na prvním místě.

Od dubna 2011 je celá farma v Trněném Újezdě registrovaná dle zákona č. 242/2000 Sb. o ekologickém zemědělství. Na dodržování pravidel ekologického chovu zvířat a rostlinné výroby u nás dohlíží Certifikační společnost KEZ o.p.s. První BIO certifikát nám vystavila v roce 2013 a každoročně jej obnovuje.

Vize

Majitel farmy Radim Holovský říká: "Ekologie je pro mě výzva a chci dokázat její funkčnost ve srovnání s konvencí."

Naší vizí je soběstačnost. Prodejem a zásobováním našimi produkty obsáhneme region našeho blízkého okolí. Zvelebíme areál farmy a zřídíme krámek pro prodej ve dvoře. Chceme být spolehlivým a stabilním partnerem a dodavatelem.

Mise

Dbáme na kvalitní a důstojný život našich zvířat. Nabízíme kvalitní produkty za dostupné ceny. Klíčem pro jejich výběr jsou potřeby našich zákazníků a jejich spokojenost. Soustředíme se zejména na maloodběratele, v menší míře dále na prodejní partnery a restaurace. Prodáváme na farmářských trzích v Praze a okolí, vyřizujeme individuální objednávky u nás na farmě a poskytujeme zákaznický servis.

Styl

Přímočarý, pravdivý, etický.

Historie
Dle dochovaných archivních záznamů a rodokmenu se rodina Holovských zabývá zemědělstvím již několik staletí. Od počátku dvacátého století část rodiny hospodaří v Trněném Újezdě. V té době také došlo k největšímu rozvoji statku, kdy byla provedena celková rekonstrukce a výstavba nových hospodářských budov. Před druhou světovou válkou patřilo ke statku okolo 40 ha zemědělské půdy. Rodina se zabývala zemědělskou prvovýrobou, provozovala cihelnu a věnovala se také chovu dostihových koní plemene anglický plnokrevník.

V padesátých letech došlo k zabrání veškerého majetku a vzniku státního statku. Část rodiny byla v té době i vězněna.

Rodina získala zpět veškerý nemovitý majetek v roce 1990. Následně probíhaly soudy o vydání zabaveného movitého majetku a náhradu škody, způsobené na nemovitostech. V roce 1995 obhospodařovala přibližně 80 ha půdy. Do tohoto roku se také zabývala chovem krav a produkcí mléka. V roce 1995 došlo k výraznému zhoršení situace na trhu s mlékem, krachují mlékárny a farma eviduje vysoké položky za dodané mléko. Na tuto situaci farma reaguje přechodem na rostlinnou výrobu. Od pozemkového fondu si pronajala další pozemky a rozrůstá se na současných 240 ha půdy. Farma se zaměřila především na jednostrannou produkci obilí a řepky. Takto pojatá rostlinná výroba fungovala na farmě až do roku 2010. Od roku 2010 zároveň docházelo k částečnému zatravňování menších neúrodných celků orné půdy a jejich převodu na trvalé travní porosty. Na travních porostech se začal chovat skot bez tržní produkce mléka a později i koně. Důvody, které vedly ke změně zaměření byly nejen ekonomické. V tomto rozhodnutí se promítnul především přístup mladší generace, syna dosavadního farmáře Ing. Radima Holovského. Syn Radim Holovský ml. právě v současnosti řídí farmu a je jejím majitelem.

Vzhledem k tomu, jak v posledních letech dochází k významnému snižování kvality většiny produktů a zvyšuje se poptávka po kvalitních, neanonymních potravinách, vznikla nová idea produkovat kvalitní maso a snaha dostat se až ke konečnému spotřebiteli. V roce 2011 tak celá farma vstupuje do režimu ekologického hospodářství a zaměřuje se na produkci širokého sortimentu kvalitního masa.