Kurkuma je indická královna koření, která si zaslouží královské zacházení. Kurkumu si proto sami meleme z celých oddenků kurkumy, které byly pěstovány v Salemu, odkud podle samotných Indů pochází ta vůbec nejkvalitnější, tedy oranžová kurkuma. Jedině tak máme jistotu nejvyšší kvality, jelikož sami kontrolujeme, že meleme pouze a jenom čistou kurkumu, která neobsahuje žádná přidaná umělá barviva, cihlový prach, škrob apod. Meleme složitým procesem při nízkých teplotách do 40 °C, aby nedocházelo ke ztrátě cenných látek teplem. Ohledně kurkumy panuje mýtus, že musí být žlutá - nejvíce ceněná je naopak oranžová.
Kurkuma je velmi blízká příbuzná zázvoru, což lze vidět jak v použití oddenku jako koření u obou rostlin, tak v stejné struktuře oddenků. Asijská kuchyně v celé své rozmanitosti by se bez kurkumy již několik tisíc let neobešla, díky její nádherné syté žlutooranžové barvě, výjimečné zemité vůni a chuti. V Indii je kurkuma uctívána jako posvátná, a to nejen pro její každodenní kulinářské užití, ale i pro rozsáhlé lékařské užití v tradičních medicínách napříč celou Asií.
Kurkuma je nezbytnou součástí mnoha indických masala, zejména curry. Je obecně vhodná pro dodání krásné "jedlé" barvy jakémukoliv pokrmu, proto také bývá kurkuma nazývána indický šafrán; jíme i očima, a v případě kurkumy to platí dvojnásob. Hodí se na dodání barvy jakémukoliv masu, vývaru (špetka stačí), rýži, sladkým pokrmům aj.