Na Scuku máme cookies, a to nejen ty od našich pekařů
Jako většina webů využíváme tzv. soubory cookies. Tyhle cookies nekřupou, ani nedrobí, ale moc se nám hodí. Umožňují nám totiž sledovat, jak Scuk.cz využíváte. A to nám pomůže posunout se zase o kus dál. Díky vašemu souhlasu se zpracováním cookies můžeme navíc přizpůsobit i obsah webu a zobrazovat vám nabídku služeb a produktů tak, abyste si ji vychutnali co nejvíce. Přečtěte si, jak nakládáme s vašimi daty.

Koření

Níže najdete sepsaný kompletní recept. Je poměrně málo jídel, které dokáží strávníky rozdělit na dva nesmiřitelné tábory. A jedním z nich je i čočka na kyselo. Buď ji milujete, nebo ji nemůžete ani cítit. My se definitivně řadíme k jejím oddaným milovníkům a pravidelně si ji dopřáváme se vším všudy - vařeným párkem i volským okem. Mňam!

Suroviny na 4 porce:

  • 250 g zelené čočky
  • 250 g párků
  • 1 cibule
  • 4 vejce - nejlépe ta od šťastných slepic
  • lžíce hladké mouky
  • řepkový olej
  • špetka cukru
  • 2 bobkové listy
  • 2 lžíce octa
  • lžička soli

Postup:
Čočku zalijte v hrnci studenou vodou a přiveďte k varu. Nechte pár minut vařit, poté ji slijte a znovu zalijte studenou vodou. Vody dejte raději více než méně. Přidejte sůl, bobkový list a na mírném ohni ji pod pokličkou vařte cca 30 minut. Uvařenou čočku slijte tak, abyste zachytili přebývající vodu a odstraňte bobkový list. Z přebývající vody si odměřte jeden hrnek a dejte ho prozatím stranou.

Oloupejte cibuli, nakrájejte ji nadrobno a na oleji ji opečte do zlatova. Orestovanou cibuli zaprašte hladkou moukou a 2 minuty míchejte. Do pánve přilijte polovinu hrnku s vodou z čočky a dobře míchejte, aby se z mouky neudělaly hrudky. Dolijte druhou část vody, opět dobře promíchejte, osolte a nechte na mírném ohni vařit cca 15 minut. Omáčku nevařte moc zprudka, jinak by se příliš zredukovala.

Mezitím, co se vaří omáčka, připravte z vajec volská oka a prohřejte nožičky párků - případně je opečte nakrájené na kolečka. Hotovou omáčku ochuťte octem a špetkou cukru. Nakonec do ní vmíchejte uvařenou čočku, krátce společně prohřejte a můžete podávat spolu s volskými oky a párky.

TIP: K čočce se hodí vytáhnout ze spíže i vlastní zásoby nakládané zeleniny, která skvěle doladí celý pokrm.

Celý recept najdete také na našem blogu >>>

1 produkt
Doporučené
Od nejlevnějšího
Od nejlevnějšího za jednotku
Od nejdražšího