Legendární lahodný bílý chřest vypěstovaný na farmě v Hostíně u Vojkovic na Mělnicku. Průměr jednoho stonku je 16+ mm.
Příprava:
Očištěný chřest vložíme pokud možno na stojato do vroucí lehce osolené vody do vysokého hrnce. Bílý chřest vaříme 5 až 8 minut. Vždy záleží na tloušťce výhonků. Chřest by měl být vařený “al dente”, tzn. uvařen do poloměkka. V řadě receptů lze použít i chřest syrový, v případě bílého musí být samozřejmě ale oloupaný.
Chřest vyžaduje pro svoji ideální kvalitu a chuť velmi specifické, lehké písčité půdy. Těch na světě není příliš mnoho a jedny z nich se nachází v Polabské nížině na Mělnicku, kde v kombinaci s ideálním klimatem (ani kontinentálním, ani suchým) dávají našemu chřestu po stovky let tolik vyzdvihované kvality.
Na pěstování je ze všech druhů zeleniny bezkonkurenčně nejobtížnější. Sezóna začíná každoročně zhruba v polovině dubna a končí “zavřením” země na konci června. V plné sezóně pracuje na výhradně ruční sklizni až několik stovek lidí. Při našem způsobu zpracování máme větší podíl ruční práce, což je pro chřest šetrnější a příznivě to ovlivňuje i jeho kvalitu a další skladování.
V současnosti pěstujeme bílý a zelený chřest. Každý z nich má své vlastní specifické chuťové vlastnosti a své vlastní použití v kuchyni.